Säilykereseptejä
Erätapio tarjoaa muutaman erilaisen reseptin purkittajalle.
Purkita ja nauti!
Hirvisäilyke
10 kg hirvenlihaa (possua n. 20%, jos haluat hieman rasvaa mukaan)
160–170 g suolaa
250 g venhäjauhoja tai perunajauhoja
10 g valkopippuria tai 25 g mustapippuria
sipulimurskaa tuoretta tai 65 g sipulirouhetta
valkosipulia halutessasi 2–3 g lihakiloa kohti.
Poista lihasta kalvot huolellisesti. Leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi tai jauha lihamyllyllä mahdollisimman karkealla seulalla.
Sekoita mausteet lihamassaan huolellisesti.
Kypsennä purkituksen jälkeen painekeittimessä n.1,5–2 tuntia. Keittoaika lasketaan siitä, kun keitin on saavuttanut maksimilämpötilan. Keittoaikaan vaikuttaa painekeittimen maksimilämpötila. Älä vapauta varoventtiilin painetta keittämisen jälkeen, vaan anna lämmön laskea itsekseen. Voit nostaa kattilan esim. kylmään vesisaaviin puoleksi tunniksi. Vapauta sitten mahdollinen jäännöspaine nostamalla varoventtiiliä ylöspäin.
Näin menetellen purkkien lämpö ehtii tasaantua eikä paine-ero rasita purkin rakenteita.
Kalasäilyke
10 kg puhdistettua ja paloiteltua kalaa
1 kg rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä.
1 kg ketsuppia
1,6–1,7 % hienoa merisuolaa = 160–170 g 10 kiloa kohti
100 g hienoa sokeria
22 g sitruunapippuria tai yrttimaustetta
Sekoita mausteet huolellisesti keskenään. Annostele 55–60 g kastikeseosta 400 g:n purkkiin. Peratut ja suomustetut kalat paloitellaan sopivan kokoisiksi. Kalaa laitetaan 400 g:n purkkiin noin 330 g.
Kypsennysaikaan vaikuttaa mm. kalan ruodon koko.
Keittoaika painekeittimellä 114 °C lämpötilassa on 75–90 min. Keittoaika lasketaan siitä lähtien kun keitin on saavuttanut maksimilämpötilan. Mainittu kastikemäärä riittää noin 27 kpl /400 g:n säilykepurkkeja.
Savumuikut
Perattuja ja puhdistettuja muikkuja käytetään savu-uunissa n.10 min. Mausteseoskastike ja purkitus tehdään muuten samoin kuin em. reseptissä, paitsi ketsupin tilalle laitetaan öljyä. Savun makuvaikutus tuplaantuu täyssäilykkeissä, joten varsinkin alkuvaiheessa kannattaa aloittaa lyhyemmillä ajoilla ja kokeilla sopivaa savustusaikaa. Keitto-aika sama kuin edellisessä reseptissä.
Burgerit purkissa
Mainio välipala tai lounas eräretkelle, kalalle tai muuten vaan. Avaa purkin molemmat kannet, työnnä burgeri pois purkista, lämmitä ja nauti.
Lohiburger 400 g
– Reissumies-ruisleipä purkin pohjalle.
(Voitele leivät oikealla voilla)
– Savustettua lohta reissarin päälle. (Käytä n. 5–10 min. savu-uunissa.)
– Rasvaista possun kylkeä n. 1/3 lohen määrästä seuraavaksi.
– Ripottele suolaa n. 1,6 % = Vajaa teelusikallinen/400 g purkki. (kalan ja lihan väliin, jos kalaa / lihaa ei ole suolattu)
– Mausteeksi ripaus mustapippurijauhetta
– Lopuksi päälle vielä yksi voideltu reissumies
– Purkki suljetaan ja kypsennetään painekattilassa n. 75–90 minuuttia. (Riippuen painekeittimen lämpötilasta.)
(Katso kypsennys painekattilassa)
HUOM! Jos teet pienempään purkkiin, niin laita sopivasti samassa suhteessa savustettua lohta ja possun kylkeä leipien väliin. Suolaa esim. 200 g purkkiin n. 3g (vajaa puoli teelusikallista.)
Hirviburger 400 g
Aivan kuten edellinen tapaan, mutta esiruskista hirvenpaistista leikattu sopiva pihvi. (Älä paista kypsäksi, ainoastaan rusketus pintaan) ja kuullota runsaasti sipulia, jota laitetaan pihvin päälle leipien väliin. Voit halutessasi laittaa myös possun kylkeä hieman joukkoon.
Lohikeitto purkissa
800 g purkkikoko on sopiva 2–3 hengelle.
– Paloiteltua lohifilettä
– Kuorittuja, paloiteltuja perunoita
– Hienonnettua sipulia
– Mausteet: 1,6 % suolaa = 1,5–2 tl/800 g tölkki. Tilliä, musta tai valkopippureita, ehkä myös sitruunapippuria.
– Vettä sopivasti, että ainekset peittyvät. Jätä kuitenkin n 1,5 cm tyhjää tilaa purkin yläosaan.
Purkki suljetaan ja kypsennys painekeittimellä n. 75–90 min. (Riippuen painekeittimen lämpötilasta)
Keittoaika lasketaan siitä, kun max lämpötila on saavutettu ja paineventtiili avautuu.
HUOM!
Keitetään ehdottomasti veteen. (Vettä vain kohtalaisesti)
Kun avaat purkin, niin lisää ensin kattilan pohjalle hieman vettä. Kaada purkin sisältö kattilaan. Kun keitos alkaa kiehumaan, lisää ruokakermaa muutama desilitra sekä reilu nokare esimerkiksi Koskenlaskija-juustoa.
Nauti tuoreen ruisleivän ja voin kera!
Hirvikeitto
800 g purkki. Sopivasti keittoa 2–4 hengelle.
Hirvenliha paloitellaan karjalanpaistityyliin. Esiruskista lihanpalat niin saat lisämakua. (Älä paista kypsäksi, ainoastaan esirusketus, kypsyy kyllä painekattilassa.)
– Kuorittuja paloiteltuja perunoita
– Hieman porkkanaa paloiteltuna
– sipulia runsaasti. (Kannattaa kuullottaa osa, osa laittaa raakana purkkiin)
– Kokonaisia pippureita ja muut mausteet oman maun mukaan.
– Suolaa n. 1,6% = 1,5–2 tl / 800 g tölkki.
– Vettä sopivasti, että ainekset peittyvät. Jätä kuitenkin n. 1,5 cm tyhjää tilaa purkin yläosaan.
Purkki suljetaan ja kypsennetään painekeittimessä 1,5–2 tuntia. (Riippuen painekeittimen lämpötilasta)
Keittoaika lasketaan siitä, kun max. lämpötila on saavutettu ja paineventtiili avautuu.